‘Caspar van Wittel in perspectief’

EJ-van-Wittel_defweb

Een kunstwerk n.a.v. de schetsen van de Amersfoortse kunstschilder Caspar van Wittel.

Ontworpen door kunstenaar Eline Janssens in opdracht van De Kunstvaarroute 2013 (KVR2013) te Amersfoort.

Afmeting : ± 3m hoog en 2m breed. Locatie: Amersfoort, ter hoogte van Museum Flehite.

Te bezichtigen (per boot) vanaf 26 mei t/m 1 september 2013

Voor meer info: www.kunstvaarroute.nl/KVR2013

 

Eline Janssens over haar ontwerp: ‘Caspar van Wittel in perspectief’

‘Tijdens een bezoek aan de Bibliotheek Nationale te Rome in 2012 waar ontwerpschetsen van Caspar van Wittel lagen uitgestald, sloeg de vonk over. Prachtige tekeningen, compleet met hulp en zoeklijnen. Voorzichtige pogingen om de indrukwekkende bebouwde omgeving van een stad als Rome of Florence op papier te zetten. Een schijnbare wirwar aan lijnen en richtingen. Kikvors- en vogelperspectief wisselden elkaar af. Dat vind ik interessant.

schets-CvanWittel-Bibliotheek-Nationale-Romeschetsboeken-CvanWittel-in-Bibliotheek-Nationale-Rome--2Atelierfoto's Eline Janssens foto Cees Wouda

Caspar Van Wittel had blijkbaar met grote regelmaat, al schetsend, onderzoek verricht naar de mogelijke verbeeldingen van een stad als Rome of Florence. Vanuit verschillende standpunten zocht hij, met behulp van optische middelen als de camera obscura of hulplijnen op papier naar de meest aantekkelijke aanblik op deze steden.

In mijn kunstwerk, een collage van geschilderde en getekende, indrukken, is verbeeld op welke wijze Caspar van Wittel zich bekwaamde in het correct perspectief  schilderen.

Het kunstwerk bestaat uit 6 op zichzelf staande voorstellingen, die samen een grote collage vormen van ± 3m hoog en 2m breed. Ik houd van het maken van collages. Met de collagetechniek kan ik heden en verleden, waarheid en fantasie met elkaar verbinden. Op die manier ontstaat een gewenste illusies van werkelijkheid en ruimte.

Een kunstwerk maken voor de KVR2013 over Caspar van Wittel is voor mij een onderzoek geworden naar de verbeelding van het perspectiefschilderen in de 17eeuw. Een oud onderwerp met een actuele waarde.

Uit schetsboek 'Caspar van Wittel'web

Informatie kunstwerken
Blijf op de hoogte!

Ontvang alle nieuwe berichten op deze website per e-mail! Vul hier uw e-mail adres in: